To space ... and beyond!

Vandaag gaan we de ruimte in! Kijken naar de geschiedenis maar zeker ook (dankzij de wijze waarop de Amerikanen nieuwe doelstellingen hebben om naar Mars te gaan) de toekomst. Op Kennedy Space Center.






Je ziet aan alles op dit complex dat er een nieuw doel is: Mars. Best lastig natuurlijk lange tijd zat het accent veel meer op satellieten, telescopen e.d. zoals de Hubble en was deels ook de vraag wat nu het doel was van NASA. Nu merk je aan alles dat er weer uitspraken zijn gedaan en dat Amerika graag weer 'the lead' wil hebben in space. Mars is het doel en men gaat er vanuit dat we ergens tussen 2030 en 2040 daar naar toe gaan. Op KSC daar dan ook alle aandacht voor.


's Morgens direct begonnen met de tour, zodat we in alle rust konden kijken naar het lanceerplatform, het constructiegebouw (1 van de grootste in de wereld), het controlcenter, etc. Blijft apart dat men op 1 plek bouwt, dan de raket en alles over een zeer brede weg naar het lanceerplatform rijdt en daar lanceert. De 'vrachtwagen' die alles vervoert kan ongeveer 3 km per uur. Op dit moment wordt trouwens alles geupgrade in het kader van de Mars-missie en zijn ondertussen de huidige missies zoals het in de lucht brengen van satellieten en het bevoorraden van de International Space Center uitbesteed. Zo zie je ineens veel gebouwen van Boeing en SpaceX, wel interessant.


Al met al een schitterende plek, midden in de natuurlijk en overdonderend qua grootte en power.

Deze raket wordt maandag gelanceerd. Hij stond al klaar en we mochten natuurlijk niet in de buurt komen.

De originele 'Launch control center' tegenwoordig meer rekenkracht in een Samsung galaxy. Des te indrukwekkender dat je dus in die tijd al naar de maan kon.

Het verhaal van Apollo 13. Twee dagen in de missie blijkt dat 1 van de 2 zuurstoftanks kapot is en moeten ze een noodplan maken. De bemanning gaat in deze 'return vehicle' en wordt achter de maan langs zsm in een baan terug naar aarde gebracht. Een aantal dagen spanning maar iedereen komt veilig terug op aarde. Landing op de maan echter zat er niet meer in.


Hangt live: de shuttle Atlantis. Na z'n laatste missie hier met pensioen gegaan. Totaal waren er 7 shuttles waarvan er 2 het niet gered hebben. Deze shuttles zijn natuurlijk wel verantwoordelijk voor onder andere de bouw van het ISS en de Hubble.

Wat mij betreft vaak onderbelicht maar 1 van de belangrijkste ontwikkelingen in space: de Hubble! Binnenkort komt de volgende versie 'in space' de James Webb.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Claire haar dag - Aquatica deel 2, winkelen en onweer

Welkom JP

Backlog - 1: Buschgarden